📦 BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 50€

No products in the cart.

Bio rjavi polnozrnati riž 500g

4,10 

Izdelek je lahko pri vas že v sreda, 22.05

Slovenski izdelki

Vrhunske sestavine

Enostaven nakup

Široka izbira

V Italiji riž ni samo vir prehranjevanja, je tudi večstoletna tradicija in kultura. Del njihove kulture prenašamo tudi na vas. S tem prispevkom bi vas z rižem radi bolje spoznali, je namreč izjemno hranilo, brez glutena, brez maščob, z lahko prebavljivimi ogljikovimi hidrati. S pravilno uporabo in prepoznavanjem številnih vrst boste vaše riževe jedi lahko spremenili v kulinarične mojstrovine.

 

Riž je glavni vir ogljikovih hidratov vzhodnega azijskega sveta, kot je pri nas pšenica ali v Ameriki koruza. Njegova uporaba sega 8.000 let nazaj. Riž je trava vrste Oryza, ki vključuje 20 divjih vrst in dve kultivirani vrste Oryza sativa, ki je mati dveh udomačenih vrst japonica in indica, malo več opisani v nadaljevanju.

Riž je prišel v Evropo po zaslugi Perzijcev, ki so ga po Svilnati poti prinesli do Starih Grkov, ti pa so ga po zaslugi Aleksandra Velikega predstavili Rimljanom. Kasneje so ga v Južni Italiji poskušali kultivirati tudi Arabci. Veljal je predvsem kot zdravilo.

Prva moderna dokumentirana uporaba sega v leto 1468 na področju mokrišč Pise v Toskani. Hkrati pa tudi v porečju reke Pad, ki ima s svojimi pritoki in mokrišči idealne pogoje za gojenje riža sorte japonica, iz katere izhajajo vse današnje vrste evropskega riža.

K razširjanju riža je pripomogel tudi Leonardo da Vinci s sistemom namakalnih in poplavnih kanalov.


Riževo polje posestva “Tenuta Colombara”, kjer pridelujejo najbolj slaven riž na svetu – Acquerello

Toliko o zgodovini evropskega oziroma italijanskega riža. Podobno zgodbo ima tudi španski riž, z razliko, da so ga v Španijo prinesli Arabci med zasedbo Iberskega polotoka.

V istem času okoli leta 1.400 se pričenja tudi zgodba najbolj slavnega italijanskega riža Acquerello, v tistem času kot hostel za potnike.

Riž ima tudi pomembno vlogo pri razvoju človekovih pravic

Več kot 300.000 ljudi se je dvakrat letno selilo na podorčje gojenja riža. Opravljali so zahtevno in garaško delo ter živeli v nemogočih pogojih. Do kolen v vodi so delali od jutra do večera. Večina od njih (ženske), so se uprli nemogočim delovnim pogojem. Uveden je bil 8-urni delovni čas, kar predstavlja tudi začetek boja žensk za delovne pravice in enakopravnost.

Bio polnozrnati rjavi riž ima dolgo in ozko, skoraj igličasto zrno, ki vsebuje zelo malo škroba: posledično se ne drži in zrna ostanejo ločena tudi po kuhanju. Ker je polnozrnat, dobi manj temeljito predelavo kot beli riž, zato je bogatejši z vlakninami in hranili, koristnimi za naše dobro počutje.

PRIPRAVA IN SHRANJEVANJE: Zanimiv riž za poletne riževe solate, pa tudi vroč z zimsko zelenjavo. Prav tako zelo dobro z morskimi sadeži.

Po odprtju izdelek dobro zaprite in hranite na suhem, hladnem in temnem mestu, saj bo tako izdelek ohranil svojo kvaliteto tudi po odprtju.

Poreklo Italija. Pakirano 500g

KUHANJE: 60min

Teža 0,5 kg

Priporočamo tudi:

Bio rjavi polnozrnati riž 500g...

4,10