Soja je tipična hrana vzhodnih držav, ki se vedno bolj uporablja v naši državi, tudi glede na povečanje vegetarijancev in veganov, ki v uživanju tega in drugih stročnic najdejo možnost zamenjave živalskih beljakovin.
Koristi:
Zanimanje za koristne lastnosti soje se je začelo, ko so epidemiološke študije, izvedene na azijskih populacijah, pokazale manjšo pojavnost nekaterih oblik raka, kot so rak dojke, debelega črevesa in prostate. Opazili so tudi, da so imele vzhodne ženske bolj mirno menopavzo kot zahodne ženske, tveganje za osteoporozo in bolezni srca in ožilja pa se je zmanjšalo.
Uporaba v kuhinji:
Soja se lahko doda solati, juhi in se lahko uporablja za izdelavo veggie burgerjev ali mesnih kroglic. Iz mletja in praženja semen dobimo sojino moko, brezglutensko moko, ki se uporablja v krušnih testih, kar daje nezgrešljivo hrustljavost, v majhnih odmerkih pa tudi v pecivu in piškotih.
Namakanje:
Ni nujno dolgo (vsaj 6 ur).
Ročno pakirano po 500g.
Lahko vsebuje sledove glutena.
Poreklo Italija