Bio pirini otrobi so iz stare vrste pšenice, ki pod svojo plevo skriva hranilne sestavine kot so kakovostne beljakovine, obilica mineralov in vitaminov ter tudi zdrave, večkrat nenasičene beljakovine.
Bio pira, manj donosna, a v hribovitem svetu primernejša od navadne pšenice, je bila do začetkov 20. stoletja prisotna tudi v Slovenskih gričevnatih pokrajinah (Gorenjska, Kozjansko, Goričko, Koroška, Dolenjska, Bela Krajina). V 60. letih so jo nato kmetje zamenjali za nove vrste hektarsko donosnejše pšenice. Danes ponovno cenimo kakovostne izdelke v obliki, kot jih je sprva ustvarila narava in piro sejemo tudi na naši eko kmetiji Stražar.
Sestava bio pirinega zrnja nam razkrije, da se pod plevo skriva semenska lupina, ki ščiti škrobnat meljak. V slednjem so tudi beljakovine. Zanimivo je, da je pri piri v meljaku prisotnih do 19 % več beljakovin kot pri navadni pšenici. Poleg tega ima pirin kalček tudi več dobrih maščob (2-3 %, medtem ko za pšenico velja 1 %), mineralov kot so fosfor, magnezij in železo ter vitaminov A, skupine B, D in E.
O zdravilnosti pire so pisali že naši predniki, prvi evropski zapisi so iz Nemčije iz 12. stoletja, ko so jo uporabljali kot zdravilo in za diete. Nemška opatinja Hildegarda je poročala o pirinih blagodejnih učinkih za oskrbo oslabelega organizma, kronične bolezni, spodbujanje teka, umiritev prebave in ob bolečinah v sklepih. Maščobe v bio pirinem zrnju so večkrat nenasičene in zato ugodno vplivajo na naše srce in ožilje.
UPORABA
Bio pirini kosmiči lahko uporabljamo enako kot običajne pšenične otrobe. Priporočamo jih za mešanje in uživanje med kosmiči, kot dodatek krušnemu testu in za zgostitev omak.
Iz nadzorovane ekološke pridelave.