Bio pirina krušna moka je visokokakovostna moka, ki vsebuje približno 80% sestavin iz zunanje membrane in ima s tem višje hranilne vrednosti od bele moke. Je krušna moka, ki jo lahko mešamo z ostalimi, tako krušnimi, kot nekrušnimi mokami. Iz nje pripravimo odlične izdelke iz vzhajanega testa, kruh, pogače, ki so bolj polnega okusa in ostanejo dalj časa sveži, kot izdelki iz bele moke.
Splošno o piri
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste tako kot enozrnica v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko.
Pira je eno najbolj uporabnih žit: običajno se melje v moko, zdrob in otrobe, se kosmiči ali skuha kot priloga jedem.