Bio pira je stara vrsta pšenice, ki pod svojo plevo skriva hranilne sestavine kot so kakovostne beljakovine, obilica mineralov in vitaminov ter tudi zdrave večkrat nenasičene beljakovine.
Bio pira, manj donosna, a v hribovitem svetu primernejša od navadne pšenice, je bila do začetkov 20. stoletja prisotna tudi v Slovenskih gričevnatih pokrajinah (Gorenjska, Kozjansko, Goričko, Koroška, Dolenjska, Bela Krajina). V 60. letih so jo nato kmetje zamenjali za nove vrste hektarsko donosnejše pšenice. Danes ponovno cenimo kakovostne izdelke v obliki, kot jih je sprva ustvarila narava, in piro sejemo tudi na naši eko kmetiji Stražar.
UPORABA
Bio pirino zrnje lahko v jedeh pripravljamo celo ali oluščeno, surovo ali pa kuhano. Na naši domačiji bio piro pogosto zakuhamo kot samostojno jed v obliki rižote.
Iz nadzorovane ekološke pridelave.