Ječmenova kaša-ješprenj se uporablja za pripravo raznih enolončnic, odličen pa je tudi za hladno solato. Pred uporabo ga je najbolje čez noč namočiti.
Sestavine: 100% ješprenj iz ekološke pridelave
Shranjujte v suhem prostoru in zaščitite pred toploto in svetlobo.
Poreklo: Slovenija
Splošno o ječmenu
Ječmen spada med bolj razširjena žita. Poleg enozrnice in dvozrnice je eno najstarejših kultiviranih žit, ki uspeva v številnih klimatskih pasovih. Območje izvora ječmena je Bližnji vzhod. V Mezopotamiji in ob Nilu so ga gojili pred več kot 8.000 leti kot klasično antično zrno, v srednji Evropi pa po letu 5.000 pr.n.št. Že nekdaj so ječmen cenili zaradi visoke donosnosti, ta se lahko primerja celo s pšenico. Ječmen raste v ovoju, kar predstavlja naravni ščit pred raznimi zunanjimi vplivi. Neoluščeni ječmen je pomembna sestavina pri proizvodnji piva, oluščeni ječmen oziroma ješprenj pa sestavina enolončnice, poznane pod imenom ričet. A ječmen ima veliko bolj raznoliko vlogo v jedilnikih širom sveta. Z lahkoto nadomesti jedi iz riža, je enostaven za kuhanje in vsestransko uporaben. Zato je pomembna in razširjena sestavina v številnih svetovnih kulinarikah.