- 1 kg bio črne moke (pšenična črna moka)
- 1 kocka kvasa
- sol (dve žlički) oz. po okusu
- 6dl mlačne vode (ki jo dodajte postopoma oz. po potrebi)
- V deciliter mlačnega mleka nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja ter žličko moke, vse skupaj premešamo ter pustimo, da kvasec vzhaja približno 15-20 minut.
- V skledo, kamor smo natrosili pšenično črno moko ter vmes vmešali sol, vmešamo še zmlete pšenične otrobe in nato na sredino vlijemo kvasec .
- Po potrebi dolivamo mlačno vodo ter zamesimo testo (najboljše ga je zamesiti na roke). Testo za domači kruh nato stresemo na pomokano kuhinjsko krpo in ga pustimo, da vzhaja 60 minut.
- Testo pregnetemo ter stresemo v vroč, naoljen pekač, prekrit s peki papirjem in testo znova pustimo, da vzhaja 20 minut.
- Postavimo v pečico in pečemo pri 180 stopinjah približno 1 uro.
- Ko je hlebec pečen, ga še toplega pokrijemo in počakamo, da se ohladi.